Jdi na obsah Jdi na menu

První letošní závody RKZ Head cup

5. 1. 2014

 

První závody seriálu HEAD CUP Český pohár žáků v alpských disciplínách znají vítěze!

05.01.2014

Nejúspěšnější byl dvojnásobný vítěz Honza Zabystřan, starší žák.

Prvních osm slalomů se jelo o tomto víkendu v rámci HEAD CUP Českého poháru v alpských disciplínách žáků. V prvních závodech už v sobotu 4. ledna vyhráli Jan Zabystřan, Klára Pospíšilová (starší žáci), Oscar Novák a Aneta Fleischerová (mladší žáci), dnes na stupínek nejvyšší vstoupil opět Jan Zabystřan, dále Nikola Bubáková (SŽ), Vojtěch Bambušek a Anna Volková (MŽ).

Kompletní výsledky najdete zde na svazových stránkách.  

Na závodech na sjezdovce STOH ve Špindlerově Mlýně bylo celkem 190 dětí, což svědčí o široké základně českého žákovského lyžování. Však taky to jsou kluci, holky, mladší, starší, dva dny ... pěkná porce závodění na jeden víkend, proto máme osmero výsledků.

Podmínky byly díky stále přetrvávajícímu teplému počasí velmi náročné, ale pořadatelům se nakonec podařilo připravit těžké, ale regulérní tratě. „V sobotu byly podmínky ještě trochu lepší, v noci na neděli však pršelo a byly čtyři stupně nad nulou. Nicméně všichni chtěli závodit a na první letošní pohárové závodění se těšili. Trať byla vyjetá až na led, tvořila se časem větší koryta a nahrnulo se časem dost sněhu,“ podal nám zprávu sekretář závodu Danuta Štrougalová. Ta je jednou z duší alpského závodění v českých zemích, i na Stohu byla, jak sama řekla, „za svaz, za časomíru, i za pořádající Skiklub Špindl.“  

Nicméně těžké podmínky víkendových závodů jen připomínají, že alpské lyžování je náročný a krásný sport v přírodě, a té neporučíš. A důležité je, že se na těchto závodech nikomu nic nestalo, žádný úraz se nedostavil. To je taky moc dobře.

Honzu Zabystřana určitě potěší, že si ho v posledních dnech všiml i Kryštof Krýzl: "Jojo, je to tak, zaujal mě jak na Předsilvestrovské show, tak potom na tréninku na Stohu. Na to, jak je hubený a vysoký, jezdí moc hezky technicky," pochválil víkendového vítěze český reprezentant.       

Závody nesly také označení RKZ - „republikové klasifikační závody“ -  a každý, kdo prošel českým alpským lyžováním, tento pojem zná. Je to tradiční název pro žákovské srovnávací závody, původně se do nich žáci kvalifikovali z krajských kol, a jsou zavedeným měřítkem výkonnosti v kategoriích mladších a starších žáků, mezi závodníky velmi oblíbené a prestižní / i pro rodiče a trenéry, samozřejmě J /.

HEAD CUP Český pohár v alpských disciplínách žáků 2014 má před sebou ještě další sérii, kalendář najdete zde, a do poháru se počítá i Mistrovství republiky. Hlavní partnerem, jak patrno z názvu, je značka HEAD, která celkovým vítězům věnuje zajímavé věcné ceny. Loňskými vítězi jsou Filip Forejtek, Kristýna Pilná (SŽ), Jan Ouvín a Nikola Bubáková (MŽ).   

(AH)

Na titulní fotografii starší žáci ze soboty 4. ledna, na stupních vítězů 1. Jan Zabystřan, 2, Jan Ouvín, 3. Marek Műller

V galerii níže ještě najdete fotky ze startu, jednu nám poskytl předjezdec Honza Skořepa, děkujeme  

788.jpg

 

A dnešní výsledky super 1.Zaby 2.Mára 5.Vítek 9.Kory!!!!!!!! Gratulace a díky